UNIVERSITAS AIRLANGGA



Detail Article

Jurnal Ilmiah Perikanan & Kelautan

ISSN 2085-5842

Vol. 4 / No. 2 / Published : 2012-11

Related with : Scholar   Yahoo!   Bing

Original Article :

Pola pertumbuhan nannochloropsis oculata pada kultur skala laboratorium, intermediet, dan massal

Author :

  1. Indah Permata Sari*1
  2. Abdul Manan *2
  1. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  2. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan

Abstract :

 One  type  of  phytoplankton  that  are  used  in  marine  fish  hatchery  activities  namely Nannochloropsis oculata. The purpose of study case  is  to know patterns growth of N. oculata  in culture scale  laboratory,  intermediate, and bulk. Study was held  in Situbondo Brackishwater Aquaculture Center of East Java in January-February 2011. Study case methods used is descriptive method. N. oculata culture techniques performed by multilevel methods, beginning with the  isolation of phytoplankton  in the media for/liquid, culture in test tubes 10 ml and elenmeyer 50-100 ml, culture on the bottle 100-1000 ml, culture in karboy of 20 liters, intermediate scale culture 100 - 1000 liters and a mass-scale culture with a volume of more  than 1000  liters. Laboratory-scale use Walne  for  fertilizer.  Intermediate-scale use of  fertilizers FeCl3  1-2  ppm,  10  ppm EDTA, Na2HPO4  10-15  ppm,  100-150  ppm KNO3,  and Tracemetals/vitmix  5 ml/m3, mass-scale culture use of fertilizers FeCl3 1 ppm, 5 ppm EDTA, TSP 20 ppm, ZA 40 ppm and 50 ppm  urea. Water  quality measurement  results  obtained  by  laboratory  scale  temperature  is  23  -  25°C, intermediates and mass  scale  is 30°C, pH  in  the culture  laboratory  scale and  intermediate  is 7.7  to 7.8, mass culture pH  is 7.9, salinity  laboratory scale 29-30 ppt,  intermediates and mass scale 30 ppt. During mass  culture  of    N.  oculata  showed  that  the  growth  pattern  in  accordance with  the  general  pattern  of phytoplankton growth. Mass-scale culture produce 1504 x 104 cells/ml  for six days.  

Keyword :

Nannochloropsis oculata, culture techniques, patterns growth,


References :

M.R. Brown,,(1997) Nutritional Properties of Microalgae for Mari- culture. Aquaculture - : -

S., A. N. Cahyaningsih,(2009) Juknis Produksi Pakan Alami. Situbondo : Departemen Kelautan dan Perikanan Direktorat Jendral Perikanan Budidaya Balai Budidaya Air Payau Situbondo

N. De Pauw,(1982) Use and Production of Microalgae As Food for Nursery Bivalves Belgium : Laboratory of Marine Culture State University of Ghent

W. Fulks, K.L. Main,(1991) Rotifer and Microalga Culture System Honolulu : Proceeding of a US, Asia Workshop

A. Isnansetyo,(1995) Teknik Kultur Phytoplankton dan Zooplankton Pakan Alami untuk Pembenihan Organisme Laut Yogyakarta. : Kanisius





Archive Article

Cover Media Content

Volume : 4 / No. : 2 / Pub. : 2012-11
  1. Analisis Kandungan Merkuri (hg) Pada Air, Sedimen, Ikan Keting (arius Caelatus), Dan Ikan Mujair (oreochromis Mossambicus) Di Kali Jagir Surabaya
  2. Efektivitas Perasan Asam Jawa (tamarindus Indica L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Aeromonas Hydrophila Dengan Metode Difusi Kertas Cakram
  3. Pola Pertumbuhan Nannochloropsis Oculata Pada Kultur Skala Laboratorium, Intermediet, Dan Massal
  4. Kelimpahan Bakteri Vibrio Sp. Pada Air Pembesaran Udang Vannamei (litopenaeus Vannamei) Sebagai Deteksi Dini Serangan Penyakit Vibriosis
  5. Pengaruh Penambahan Atraktan Yang Berbeda Dalam Pakan Pasta Terhadap Retensi Protein, Lemak Dan Energi Benih Ikan Sidat (anguilla Bicolor) Stadia Elver
  6. Pengaruh Penumbuhan Bioflok Pada Budidaya Udang Vaname Pola Intensif Di Tambak
  7. Potensi Dan Kesesuaian Lahan Budidaya Rumput Laut (kappaphycus Alvarezii) Di Sekitar Perairan Kabupaten Wakatobi Provinsi Sulawesi Tenggara
  8. Kandungan Bahan Kering, Serat Kasar Dan Protein Kasar Pada Daun Lamtoro (leucaena Glauca) Yang Difermentasi Dengan Probiotik Sebagai Bahan Pakan Ikan
  9. Tingkat Kejadian Aeromonasis Pada Ikan Koi (cyprinus Carpio Carpio) Yang Terinfeksi Myxobolus Koi Pada Derajat Infeksi Yang Berbeda
  10. Daya Dukung Lingkungan Tambak Di Kecamatan Pulau Derawan Dan Sambaliung, Kabupaten Berau, Provinsi Kalimantan Timur
  11. Pemberian Pakan Dengan Kadar Serat Kasar Yang Berbeda Terhadap Daya Cerna Pakan Pada Ikan Berlambung Dan Ikan Tidak Berlambung
  12. Eksplorasi Bakteri Indigen Pada Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp) Sistem Resirkulasi Tertutup
  13. Strategi Bakteri Probiotik Untuk Menekan Pertumbuhan Bakteri Patogen Didalam Pencernaan Kerapu Chromileptes Altivelis Dengan Memproduksi Beberapa Bakterial Substansi