UNIVERSITAS AIRLANGGA



Detail Article

Jurnal Ilmiah Perikanan & Kelautan

ISSN 2085-5842

Vol. 4 / No. 2 / Published : 2012-11

Related with : Scholar   Yahoo!   Bing

Original Article :

Tingkat kejadian aeromonasis pada ikan koi (cyprinus carpio carpio) yang terinfeksi myxobolus koi pada derajat infeksi yang berbeda

Author :

  1. Riris Ulfiana*1
  2. Gunanti Mahasri *2
  3. Hari Suprapto *3
  1. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  2. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  3. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan

Abstract :

Myxobolus  infection  in  koi  fish  allows  followed  by  opportunistic  microorganisms infection. Aeromonas hydrophila bacteria classified as opportunistic because it can cause illness in certain condition  such  as when  environmental  conditions  change,  stress  and  the  condition  of  the  host  that  has been  infected  by  the  parasite. This  study  purpose  to  determine  the  incidence  rate Aeromonasis  in  koi (Cyprinus carpio carpio) infected  Myxobolus koi at different degrees of infection. The results showed that of 120 samples taken, infected with M. koi in a mild degree of infection is 68.3%. Furthermore  the medium  infection  is  22.5%, 1.7% severe  infection and uninfected  fish 7.5%. Each level of infection of M. koi taken samples for examination bacteria with skin samples and water. The results  of  bacterial  examination  showed  that  17  positive  samples  of  fish  infected  with  A.  hydrophila (85%) from 20  fish sample. 17 positive samples of  fish  infected with A. hydrophila consist of 3 sample normal  fish,  7  sample M.  koi mild  infection,  6  sample M.  koi medium  infection  and  1  sample  severe infection.  The  results  showed  that  the  fish  infected  or  not  infected  with  M.  koi,  positive  with  A. hydrophila infection that needs to be done by using a bacterial colony calculation method of determining the Angka Lempeng Total (ALT) or Total Plate Count (TPC). The calculation results from the number of bacterial  colony  in  various  levels  of  infection  of M.  koi  are  sample  1  (normal  koi  fish)  of  1.15  x108 CFU/ml,  sample  2  (koi  fish with  a mild  infection  of M.  koi)  as much  as  1.3  x108 CFU/ml. While  the sample 3 (koi  fish with a medium  infection of M. koi) 2.02 x108 CFU/ml and sample 4 (with  the severe infection of M. koi) 2.60 x108 CFU/ml.  

Keyword :

Aeromonas hydrophila, Myxobolus koi, pathogen in koi fish ,


References :

E. Afrianto ; E. Liviawati,(1992) Pengendalian Hama dan Penyakit Yogyakarta : Kanisius

B. Austin ; D.A. Austin,(1999) Bacterial Fish Pathogens: Disease Of Farmed And Wild Fish, Third Edition. UK : Praxis Publishing Ltd. Chicester

-,(2006) Cara Uji Mikrobiologi- Bagian 3: Penentuan Angka Lempeng Total (ALT) pada Produk Perikanan Jakarta : Badan Standar Nasional

Kabata,(1985) Parasites and Disease of Fish Cultured in The Tropics Philadelphia : International Development Research Council.

Supriyad,(2004) Membuat Ikan Hias Tampil Sehat Dan Prima Jakarta : Agro Media Pustaka.





Archive Article

Cover Media Content

Volume : 4 / No. : 2 / Pub. : 2012-11
  1. Analisis Kandungan Merkuri (hg) Pada Air, Sedimen, Ikan Keting (arius Caelatus), Dan Ikan Mujair (oreochromis Mossambicus) Di Kali Jagir Surabaya
  2. Efektivitas Perasan Asam Jawa (tamarindus Indica L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Aeromonas Hydrophila Dengan Metode Difusi Kertas Cakram
  3. Pola Pertumbuhan Nannochloropsis Oculata Pada Kultur Skala Laboratorium, Intermediet, Dan Massal
  4. Kelimpahan Bakteri Vibrio Sp. Pada Air Pembesaran Udang Vannamei (litopenaeus Vannamei) Sebagai Deteksi Dini Serangan Penyakit Vibriosis
  5. Pengaruh Penambahan Atraktan Yang Berbeda Dalam Pakan Pasta Terhadap Retensi Protein, Lemak Dan Energi Benih Ikan Sidat (anguilla Bicolor) Stadia Elver
  6. Pengaruh Penumbuhan Bioflok Pada Budidaya Udang Vaname Pola Intensif Di Tambak
  7. Potensi Dan Kesesuaian Lahan Budidaya Rumput Laut (kappaphycus Alvarezii) Di Sekitar Perairan Kabupaten Wakatobi Provinsi Sulawesi Tenggara
  8. Kandungan Bahan Kering, Serat Kasar Dan Protein Kasar Pada Daun Lamtoro (leucaena Glauca) Yang Difermentasi Dengan Probiotik Sebagai Bahan Pakan Ikan
  9. Tingkat Kejadian Aeromonasis Pada Ikan Koi (cyprinus Carpio Carpio) Yang Terinfeksi Myxobolus Koi Pada Derajat Infeksi Yang Berbeda
  10. Daya Dukung Lingkungan Tambak Di Kecamatan Pulau Derawan Dan Sambaliung, Kabupaten Berau, Provinsi Kalimantan Timur
  11. Pemberian Pakan Dengan Kadar Serat Kasar Yang Berbeda Terhadap Daya Cerna Pakan Pada Ikan Berlambung Dan Ikan Tidak Berlambung
  12. Eksplorasi Bakteri Indigen Pada Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp) Sistem Resirkulasi Tertutup
  13. Strategi Bakteri Probiotik Untuk Menekan Pertumbuhan Bakteri Patogen Didalam Pencernaan Kerapu Chromileptes Altivelis Dengan Memproduksi Beberapa Bakterial Substansi