UNIVERSITAS AIRLANGGA



Detail Article

Jurnal Ilmiah Perikanan & Kelautan

ISSN 2085-5842

Vol. 4 / No. 2 / Published : 2012-11

Related with : Scholar   Yahoo!   Bing

Original Article :

Pemberian pakan dengan kadar serat kasar yang berbeda terhadap daya cerna pakan pada ikan berlambung dan ikan tidak berlambung

Author :

  1. Ratna Ayu Megawati*1
  2. Muhammad Arief*2
  3. Moch. Amin Alamsjah *3
  1. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  2. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  3. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan

Abstract :

Feed  plays  an  important  role  in  fish  farming  activities. Meeting  the  needs  of  feed  quality  and quantity  sufficient  aims  to  increase  farming  production,  in  addition  to  the  feed  given  to  fish  properly assessed not only from the composition of the feed but also of how much the components contained in the feed can be absorbed and utilized by  the  fish  in his  life. Factors that may affect  the digestibility of  feed include  feed composition, range and quality of  the enzyme  in  the  intestine or the stomach of  fish (NRC, 1993) while Mudjiman (2002) states that the specific differences  in the digestive  system  in fish can  lead to  differences  in  the  ability  of  fish  to  digest  feed,  for  it  is  used  in  this  study  true  stomach  fish  and stomachless fish.  This study aims to determine whether there are differences in the digestibility of crude fiber and determine  the optimum content  in  true stomach  fish and stomachless  fish. The study design used  in  this study was Complete Randomized Design (CRD)  factorial pattern with  two factors, factor A  is a  type of fish  and  factor B  is  the  type  of  feed. Analysis  of  the  data were  processed  using Analysis  of Variance (ANOVA)  to determine whether  there  is an  interaction effect between  the  treatment given.  If  there  is a difference in the effect of test distance followed by Multiple Duncan (Duncan's Multiple Range Test).  Based  on  the  research  results  showed  that  there  is  a  very  real  difference  (p<0.01)  on  the digestibility of fish and feed efficiency in true stomach fish and stomachless fish. The highest digestibility resulting  in treatment A2 (81,26%) while for fish feed efficiency, the true stomach fish has a higher feed efficiency than the stomachless fish is 20,91%.  

Keyword :

digestibility of feed, crude fiber, true stomach fish, stomachless fish ,


References :

K. Haetami,(2009) Evaluasi daya Cerna Pakan Limbah Azola Pada Ikan Bawal Air Tawar (Colossoma macropomum, CUVIER 1818) Bandung : Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Padjajaran

J. E.Halver,(1989) Fish Nutrition California : Academic Press Inc

A.M.Hariati,(1989) Makanan Ikan Malang : Universitas Brawijaya. Malang

H. Hartadi, S Resohadoprodjo,(1990) Tabel Komposisi Pakan Untuk Indonesia. Yogyakarta : Gadjah Mada University Press

B. Santoso,(1993) Budidaya Ikan Mas Yogyakarta. : Kanisius





Archive Article

Cover Media Content

Volume : 4 / No. : 2 / Pub. : 2012-11
  1. Analisis Kandungan Merkuri (hg) Pada Air, Sedimen, Ikan Keting (arius Caelatus), Dan Ikan Mujair (oreochromis Mossambicus) Di Kali Jagir Surabaya
  2. Efektivitas Perasan Asam Jawa (tamarindus Indica L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Aeromonas Hydrophila Dengan Metode Difusi Kertas Cakram
  3. Pola Pertumbuhan Nannochloropsis Oculata Pada Kultur Skala Laboratorium, Intermediet, Dan Massal
  4. Kelimpahan Bakteri Vibrio Sp. Pada Air Pembesaran Udang Vannamei (litopenaeus Vannamei) Sebagai Deteksi Dini Serangan Penyakit Vibriosis
  5. Pengaruh Penambahan Atraktan Yang Berbeda Dalam Pakan Pasta Terhadap Retensi Protein, Lemak Dan Energi Benih Ikan Sidat (anguilla Bicolor) Stadia Elver
  6. Pengaruh Penumbuhan Bioflok Pada Budidaya Udang Vaname Pola Intensif Di Tambak
  7. Potensi Dan Kesesuaian Lahan Budidaya Rumput Laut (kappaphycus Alvarezii) Di Sekitar Perairan Kabupaten Wakatobi Provinsi Sulawesi Tenggara
  8. Kandungan Bahan Kering, Serat Kasar Dan Protein Kasar Pada Daun Lamtoro (leucaena Glauca) Yang Difermentasi Dengan Probiotik Sebagai Bahan Pakan Ikan
  9. Tingkat Kejadian Aeromonasis Pada Ikan Koi (cyprinus Carpio Carpio) Yang Terinfeksi Myxobolus Koi Pada Derajat Infeksi Yang Berbeda
  10. Daya Dukung Lingkungan Tambak Di Kecamatan Pulau Derawan Dan Sambaliung, Kabupaten Berau, Provinsi Kalimantan Timur
  11. Pemberian Pakan Dengan Kadar Serat Kasar Yang Berbeda Terhadap Daya Cerna Pakan Pada Ikan Berlambung Dan Ikan Tidak Berlambung
  12. Eksplorasi Bakteri Indigen Pada Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp) Sistem Resirkulasi Tertutup
  13. Strategi Bakteri Probiotik Untuk Menekan Pertumbuhan Bakteri Patogen Didalam Pencernaan Kerapu Chromileptes Altivelis Dengan Memproduksi Beberapa Bakterial Substansi