UNIVERSITAS AIRLANGGA



Detail Article

Jurnal Ilmiah Perikanan & Kelautan

ISSN 2085-5842

Vol. 4 / No. 2 / Published : 2012-11

Related with : Scholar   Yahoo!   Bing

Original Article :

Pengaruh penambahan atraktan yang berbeda dalam pakan pasta terhadap retensi protein, lemak dan energi benih ikan sidat (anguilla bicolor) stadia elver

Author :

  1. Suryo Yudiarto*1
  2. Muhammad Arief*2
  3. Agustono *3
  1. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  2. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  3. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan

Abstract :

Indonesia  has  a  great  potential  for  the  development  of  eel  fish  (Anguilla  bicolor)  farming. Availability of  seeds  is  not enough  to make  the  farmers are  interested  to cultivate eel  fish  because  fish growth  is  long  enough.  It  can  be  addressed  through  accelerated  consumption  of  feed with  the  proper administration of  feed attractants  that can  spur growth. This  study aimed  to determine  the effect of  the addition of different attractants  in pasta  feed on  the  retention of protein,  fat and energy of eel  fish seed (Anguilla  bicolor)  stadia Elver. The  experiment was  conducted  at  the  Faculty  of  Fisheries  and Marine Resources, University of Airlangga. Proximate analysis of feed ingredients, fish proximate analysis of the beginning and end of the study conducted  in Unit Inspection Service  laboratory Consulting and Training Faculty of Veterinary Medicine, University of Airlangga. Research using a pasta feed plus attractants shrimp oil (A), eel oil (B), milkfish oil (C), squid oil (D) and without attractant (E) with the main parameters, namely retention of protein, fat and energy and support  parameters  that water  quality,  including  temperature,  solubility  of  oxygen,  pH  and  ammonia. Analysis of data using Variety Analysis (ANOVA) and  to determine  the differences between  treatments performed tests Distance Regression Duncan.  The results showed that the addition of different attractant in feed pasta provide the best protein retention in treatment E (12.83%) and then a row followed by treatment C (11.98%), D (11.45%), B (10 , 26%) and A (7.78%). Best energy retention in treatment E (10.77%), then a row followed by treatment D (9.59%), C (9.47%), B (8.65%) and A (8.27% ). Best fat retention  in treatment D (3.76%) and  lowest  in the C treatment (2.12%). Water quality maintenance media eel fish are temperature 28 º -28.5 º C, pH 7-8, dissolved oxygen 4-8 mg / L and ammonia from 1.5 to 2 mg / L.  

Keyword :

eel fish, retention, attractans ,


References :

E. Afrianto,(2005) Pakan Ikan Yogyakarta : Kanisius

I.D.Buwono,(2000) Kebutuhan Asam Amino Essensial dalam Ransum Pakan Ikan. Yogyakarta : Kanisius

A.M.Hariati,(1989) Makanan Ikan Malang : Universitas Brawijaya. Malang

E. Priyono,(2009) Alternatif Penambahan Suplemen Hayati untuk Meningkatkan Pertumbuhan Udang Lobster Air Tawar (cherax quadricarinatus) Surakarta : Tesis.Program Pascasarjana.Universitas Sebelas Mare

B.Sarwono,(2003) Budidaya belut dan Sidat edisi revisi Jakarta : PT.Penebar Swadaya





Archive Article

Cover Media Content

Volume : 4 / No. : 2 / Pub. : 2012-11
  1. Analisis Kandungan Merkuri (hg) Pada Air, Sedimen, Ikan Keting (arius Caelatus), Dan Ikan Mujair (oreochromis Mossambicus) Di Kali Jagir Surabaya
  2. Efektivitas Perasan Asam Jawa (tamarindus Indica L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Aeromonas Hydrophila Dengan Metode Difusi Kertas Cakram
  3. Pola Pertumbuhan Nannochloropsis Oculata Pada Kultur Skala Laboratorium, Intermediet, Dan Massal
  4. Kelimpahan Bakteri Vibrio Sp. Pada Air Pembesaran Udang Vannamei (litopenaeus Vannamei) Sebagai Deteksi Dini Serangan Penyakit Vibriosis
  5. Pengaruh Penambahan Atraktan Yang Berbeda Dalam Pakan Pasta Terhadap Retensi Protein, Lemak Dan Energi Benih Ikan Sidat (anguilla Bicolor) Stadia Elver
  6. Pengaruh Penumbuhan Bioflok Pada Budidaya Udang Vaname Pola Intensif Di Tambak
  7. Potensi Dan Kesesuaian Lahan Budidaya Rumput Laut (kappaphycus Alvarezii) Di Sekitar Perairan Kabupaten Wakatobi Provinsi Sulawesi Tenggara
  8. Kandungan Bahan Kering, Serat Kasar Dan Protein Kasar Pada Daun Lamtoro (leucaena Glauca) Yang Difermentasi Dengan Probiotik Sebagai Bahan Pakan Ikan
  9. Tingkat Kejadian Aeromonasis Pada Ikan Koi (cyprinus Carpio Carpio) Yang Terinfeksi Myxobolus Koi Pada Derajat Infeksi Yang Berbeda
  10. Daya Dukung Lingkungan Tambak Di Kecamatan Pulau Derawan Dan Sambaliung, Kabupaten Berau, Provinsi Kalimantan Timur
  11. Pemberian Pakan Dengan Kadar Serat Kasar Yang Berbeda Terhadap Daya Cerna Pakan Pada Ikan Berlambung Dan Ikan Tidak Berlambung
  12. Eksplorasi Bakteri Indigen Pada Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp) Sistem Resirkulasi Tertutup
  13. Strategi Bakteri Probiotik Untuk Menekan Pertumbuhan Bakteri Patogen Didalam Pencernaan Kerapu Chromileptes Altivelis Dengan Memproduksi Beberapa Bakterial Substansi