UNIVERSITAS AIRLANGGA



Detail Article

Kimia FST

ISSN -

Vol. 1 / No. 1 / Published : 2013-07

Related with : Scholar   Yahoo!   Bing

Original Article :

Sensor kimia bentuk stik menggunakan reagen zn(cns)2 untuk mendeteks rhodamin b dalam sampel makanan

Author :

  1. Dr.rar.net. Ganden Supriyanto*1
  2. Yanuardi Raharjo*2
  3. Indra Eko Prabowo*3
  1. Dosen Departemen Kimia FST Unair
  2. Dosen Departemen Kimia FST Unair
  3. Mahasiswa

Abstract :

Rresearch on making of stick chemical sensor for analysis Rhodamine B in food samples has been done. Analysis using stick chemical sensors are semi-quantitative then confirmed quantitatively using spectrophotometric UV-VIS methods. The initial phase on making of chemical sensors in liquid form is to determine the optimum reagent condition. The optimum condition obtained on the volume of reagent solution to 1 ml of zinc solution 2 M and 2 ml of thiocyanate solution. Stick chemical sensor made from sol gel method using tetraetilortosilika (TEOS) as precursor. The series of color intensity created as a reference for semi-quantitative analysis of the variation in the concentration  rhodamine B (2, 3, 4, 5, 6, 10, 14 ppm). In this study were obtained 1,55 ppm of detection limit. Percent recovery for the concentration of 2 ppm, 5 ppm and 14 ppm were 75,6%, 106% and 98,56% respectively. Precision for the concentration of 2ppm, 5 ppm and 14 ppm were 0,087%, 0,053% and 0,022% respectively. Linearity expressed by the correlation coefficient r = 0.9937 from standard solution, whereas the sensitivity obtained from the calibration sensitivity (slope) of 0.0447 L/mg. Measurements are also performed on food sample (klepon) and the measurements resul obtained at 4,86 ± 0,045 mg/g, with percent recovery 97,2%.

Keyword :

chemical sensors, Zn(CNS)2, Rhodamine B,


References :

Donatus, I.A.,(1990) Audiovisual Toksikologi Dasar Yogyakarta : Laboratorium Farmakologi dan Toksikologi Jurusan Kimia Farmasi Fakultas Farmasi





Archive Article

Cover Media Content

Volume : 1 / No. : 1 / Pub. : 2013-07
  1. Pembuatan Dan Karakterisasi Bioplastik Dari Komposit Kitosan-pati Singkong-selulosa Diasetat Dari Serat Batang Pisang Kepok (musa Paradisiaca Normalis) Dengan Plasticizer Asam Stearat
  2. Sintesis Dan Karakterisasi Material Magnetik Berbasis Senyawa Kompleks Inti Ganda Besi(iii) Dengan 2,2-bipiridin Menggunakan Ligan Jembatan Oksalat
  3. Pemanfaatan Abu Bawah Batubara (bottom Ash) Teraktivasi Sebagai Adsorben Ion Logam Cd2+
  4. Impregnasi Zeolit Alam Dengan Tio2 Untuk Degradasi Jingga Metil Secara Fotokatalitik
  5. Pengembangan Sensor Kreatinin Melalui Modifikasi Elektroda Hanging Mercury Drop Dengan Molecularly Imprinted Polianilin
  6. Pembuatan Dan Karakterisasi Katalis Asam Fosfomolibdat Terimpregnasi Pada Bentonit Untuk Transformasi Anetol
  7. Pengaruh Basa Terhadap Sintesis Kaliksarena Dari Eugenol
  8. Pengaruh Enzim Lakase Pada Perlakuan Awal Amonium Hidroksida Dan Hidrogen Peroksida Dalam Produksi Bioetanol Dari Tongkol Jagung
  9. Pembuatan Dan Karakterisasi Elektroda Selektif Berbasis Karbon Nanopori/molecularly Imprinted Polymer Untuk Analisis Glukosa Dalam Madu
  10. Sensor Kimia Bentuk Stik Menggunakan Reagen Zn(cns)2 Untuk Mendeteks Rhodamin B Dalam Sampel Makanan