UNIVERSITAS AIRLANGGA



Detail Article

Jurnal Ilmiah Perikanan & Kelautan

ISSN 2085-5842

Vol. 4 / No. 2 / Published : 2012-11

Related with : Scholar   Yahoo!   Bing

Original Article :

Kelimpahan bakteri vibrio sp. pada air pembesaran udang vannamei (litopenaeus vannamei) sebagai deteksi dini serangan penyakit vibriosis

Author :

  1. Adnan Kharisma *1
  2. Abdul Manan *2
  1. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan
  2. Program Studi Budidaya Perairan Fakultas Perikanan dan Kelautan

Abstract :

The  abundance  of  bacteria  is  an  activity  that  aims  to  determine  the  distribution  and  the abundance of  bacteria  in a water area,  so  an effort  to  control and prevent against  these  bacteria  can  be made  to  avoid  it’s wide  spread.  The  function  of  this monitoring  activities  is  for  an  early  detection  of animal  health  conditions  that  is  the white  leg  shrimp  due  to  bacterial  attack. Given  the  importance  of health  level  in  the  cultivation  of white  leg  shrimp,  then  the monitoring  activity  in  bacterial  abundance should  be  done  because  the  number  of  bacteria  found  in  aquatic  environments  shouldn’t  exceed  the minimum threshold number of bacteria that is 104 CFU/ml.  The purpose of this study case is to know the abundance of Vibrio sp. on white leg shrimp water augmentation.  Because  the  Vibrio  sp.  bacteria  is  known  as  the  opportunistic  pathogen  of  white  leg shrimp,  which  can  cause  disease  if  the  environmental  conditions  are  bad. Working  methods  used  is descriptive method of data collection techniques include primary and secondary data. The  stage  of  the  monitoring  activity  include:  (1)  Preparation  phase  which  includes  the preparation of equipment and materials and sterilization equipment and media. (2) Phase of making trisalt solvent  and  bacterial  culture  media.  (3)  Phase  of  retrieval  and  delivery  the  water  samples.  (4)  Phase planting  the  water  samples.  (5)  Phase  counting  the  bacteria.  (6)  Interpretation  the  results  of  the calculation.  Based  on  the  results  of  monitoring  the  abundance  of  bacteria  in  white  leg  shrimp  water augmentation  activity,  the  conclusion  is  the  abundance  of  Vibrio  sp.  on  white  leg  shrimp  water augmentation has exceeds the minimum threshold number of bacteria that is 104 CFU/ml, so the white leg shrimp culture is susceptible againts these Vibriosis disease.  

Keyword :

Vibrio sp, whiteleg shrimp, early detection ,


References :

S.L.Agustatik,(2003) Manajemen Pembesaran Kerapu Macan Di Karamba Jaring Apung - : Manajemen Pembesaran Kerapu Macan Di Karamba Jaring Apung.

A.S.S.Hameed,(1993) A.Study of the Aerobic Heterotrophic Bacterial Flora of Hatchery-Reared Eggs, Larvae and Postlarvae of Penaeus indicus. Aquaculture - : -

L. Ruangpan,(1991) Vibrio Bacteria Isolated from Black Tiger Shrimp, Penaeus monodon Fabricius - : J. Fish Disease

S.Suryabrata,(1993) Metode Penelitian Jakarta : CV.Rajawal

A.Taslihan, Ani W,(2004) Pengendalian Penyakit Pada Budidaya Ikan Air Payau Jepara : Direktorat Jenderal Perikanan Balai Besar Budidaya Air Payau Jepara





Archive Article

Cover Media Content

Volume : 4 / No. : 2 / Pub. : 2012-11
  1. Analisis Kandungan Merkuri (hg) Pada Air, Sedimen, Ikan Keting (arius Caelatus), Dan Ikan Mujair (oreochromis Mossambicus) Di Kali Jagir Surabaya
  2. Efektivitas Perasan Asam Jawa (tamarindus Indica L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Aeromonas Hydrophila Dengan Metode Difusi Kertas Cakram
  3. Pola Pertumbuhan Nannochloropsis Oculata Pada Kultur Skala Laboratorium, Intermediet, Dan Massal
  4. Kelimpahan Bakteri Vibrio Sp. Pada Air Pembesaran Udang Vannamei (litopenaeus Vannamei) Sebagai Deteksi Dini Serangan Penyakit Vibriosis
  5. Pengaruh Penambahan Atraktan Yang Berbeda Dalam Pakan Pasta Terhadap Retensi Protein, Lemak Dan Energi Benih Ikan Sidat (anguilla Bicolor) Stadia Elver
  6. Pengaruh Penumbuhan Bioflok Pada Budidaya Udang Vaname Pola Intensif Di Tambak
  7. Potensi Dan Kesesuaian Lahan Budidaya Rumput Laut (kappaphycus Alvarezii) Di Sekitar Perairan Kabupaten Wakatobi Provinsi Sulawesi Tenggara
  8. Kandungan Bahan Kering, Serat Kasar Dan Protein Kasar Pada Daun Lamtoro (leucaena Glauca) Yang Difermentasi Dengan Probiotik Sebagai Bahan Pakan Ikan
  9. Tingkat Kejadian Aeromonasis Pada Ikan Koi (cyprinus Carpio Carpio) Yang Terinfeksi Myxobolus Koi Pada Derajat Infeksi Yang Berbeda
  10. Daya Dukung Lingkungan Tambak Di Kecamatan Pulau Derawan Dan Sambaliung, Kabupaten Berau, Provinsi Kalimantan Timur
  11. Pemberian Pakan Dengan Kadar Serat Kasar Yang Berbeda Terhadap Daya Cerna Pakan Pada Ikan Berlambung Dan Ikan Tidak Berlambung
  12. Eksplorasi Bakteri Indigen Pada Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp) Sistem Resirkulasi Tertutup
  13. Strategi Bakteri Probiotik Untuk Menekan Pertumbuhan Bakteri Patogen Didalam Pencernaan Kerapu Chromileptes Altivelis Dengan Memproduksi Beberapa Bakterial Substansi